CRANIOSACRAALITERAPIA

 

Craniosacraaliterapia eli CST on osteopaatti John Upledgerin kehittämä kokonaisvaltainen hoitomuoto. 1971 hän avusti leikkauksessa, jossa havaittiin selkäytimen rytminen liike. Ilmiö oli uusi ja Upledger sai kimmokkeen perehtyä craniaaliosteopatian perustajan, William G. Sutherlandinn menetelmiin, joilla manipuloitiin kallon ja sen luiden nivelliitoksia. Upledger ei kuitenkaan ollut tyytyväinen craniaaliosteopatian kliiniseen tutkimukseen ja hän tulikin siihen tulokseen, että kehon kalvorakenteet (fascia) olivat suurin ongelman aiheuttaja kallon häiriötiloissa (leesiot) eivätkä luut, kuten craniaaliosteopatiassa yleisesti ajateltiin. Koko kehon kalvojärjestelmän käsittely oli välttämätöntä craniaalileesioiden hoidossa. Menetelmä sai nimekseen craniosacraaliterapia, koska sen lähestymistapa poikkesi niin suuresti Sutherlandin tekniikoista.

 

Craniosacraalijärjestelmä koostuu keskushermostoa ympäröivästä kalvorakennelmasta (dura mater), sen luisista kiinityskohdista (cranium ja sacrum), aivoselkäydinnesteestä ja kallon sisäisistä kalvojärjestelmistä. Siihen liittyvän rytmin (craniosacraalirytmi) arvellaan syntyvän aivoselkäydinnesteen erittymisestä ja imeytymisestä. Terveellä, aikuisella ihmisellä rytmi on 6-12 kertaa minuutissa.

Craniosacraalijärjestelmä on yksi kehon perusjärjestelmistä. Sen toimintahäiriöt vaikuttavat kehon muiden järjestelmien toimintaan ja toisin päin. Myös loukkaantumisesta johtuvat traumat heijastuvat kalvojärjestelmään. Mikäli traumaan liittyy voimakas tunnereaktio eikä keho pysty käsittelemään sen aiheuttamaa kemiallista reaktiota, voi tunnetila lukkiutua kudoksiin ja aiheuttaa epätasapainotilan. Tällaisten hoitoon upledger kehitti menetelmän, jossa yhdistetään psykologisia työkaluja manipulaatiotekniikoihin. Tämä menetelmä (Somato Emotional Release eli SER) on tärkeä osa craniosacraaliterapiaa.

 

Craniosacraaliterapiahoidossa asiakas makaa selinmakuulla hoitopöydällä. Hoito suoritetaan kevyin, kuuntelevin ottein. Perushoidon voi tehdä 10 hoitokohdan hoitona (10 step protocol), jossa käydään läpi kehon poikittaiset kalvot ja vapautetaan kallon luiden liitoskohtia. Hoidossa tärkeintä on luoda asiakkaalle turvallinen ja luottamuksellinen tilanne, jossa kehon jännitystilat voidaan avata. Terapeutin tulee kuunnella asiakasta herkästi myös korvillaan. Jännitystilojen laukeaminen voi auttaa asiakasta purkamaan myös emotionaalisia solmuja.

 

Craniosacraaliterapia sopii kaikille ja hyvin monenlaisiin vaivoihin. Hoidon kontraindikaatioita ovat:

- korkea kuume

- aivoverenvuoto (akuutti vaihe)

- kasvaimet, syöpä

 Lääkärin kanssa neuvoteltava ennen hoitoa:

- akuutit luunmurtumat (ei hoitoa murtumakohtaan)

- epilepsia (hallitsematon, jossa esiintyy isoja kohtauksia)

 

John Upledgerin perustama Upledger Institute Inc. (UII) tarjoaa craniosacraaliterapiakoulutusta ympäri maailmaa. Koulutukseen tarvitaan terveydenhoitoalan koulutus pohjaksi ja hyväksytysti suoritetut koulutukset ovat kansainvälisesti päteviä. Suomessa koulutuksesta vastaa Upledger Institute Scandinavia, joka toimii Kööpenhaminassa. Kursseja on järjestetty myös Suomessa.

Perus opinto-ohjelmaan kuuluu viisi intensiivijaksoa. Niiden välillä suositellaan pidettäväksi vähintään kolmen kuukauden väli, että oppimansa ehtii sisäistää ja siirtää osaksi käytännön työtä. Hyväksytysti suoritettujen CST I ja CST II kurssin jälkeen voi osallistua tenttiin, jonka suoritettuaan saa käyttää CS -terapeutti -nimikettä. Viiden hyväksytysti suoritetun kurssin jälkeen voi suorittaa diplomin (CST-D). Opintoja voi halutessaan täydentää syventävillä kursseilla.

Lisätietoja löytyy parhaiten Upledger Instituutin sivuilta:

www.upledger.com

Upledger Institute Scandinavian sivuilla kielivaihtoehtona on myös suomi:

www.upledger.dk

Kaikkien hyväksytysti Upledger Instituten kursseja suorittaneiden tiedot löytyvät IAHP:n (The International Alliance of Healthcare Practitioners) jäsenluettelosta.